Almáchar, wit dorp in zuid Spanje

het dorpje Almáchar

deel van het dorp Almáchar

deel van Almáchar

Almáchar met zijn 1600 inwoners is een authentiek wit dorp in zuid Spanje en ligt 35 kilometer ten oosten van de stad Málaga in het gewest Andalusië. Het ligt op 250 meter hoogte tussen de heuvels net achter de kust in de vruchtbare streek La Axarquía.
De kerk van het dorp de “Iglesia de San Mateo” is een monument en heeft een toren die gebouwd is in de Mudejar bouwstijl. De “Jardines de El Forfe” vormen een terrasvormig parkje met fontein.
Het dorp heeft een komvormige ligging en vanuit de hoofdstraat ontrolt zich een labyrint van met bloempotten behangen steegjes en pleintjes.
Het dorp Almáchar is, behalve tijdens de siësta, een levendig dorp met 4 supermarktjes, 2 slagers en bakkers, een viswinkel, een school, een openbaar zwembad, een flamencoschool voor de kleintjes, een theatertje, een wekelijkse markt en enkele tapabars, een flamenco-café en restaurants.

wat is er te doen in Almáchar? – feestdagen

Semana Santa is de heilige week en valt voor Pasen. Er vinden dagelijks (en ook diep in de nacht) processies plaats. Het hoogtepunt valt op Goede Vrijdag. Dit feest wordt met passie beleefd en is voor de Spanjaard misschien nog belangrijker dan Kerts.

Begin mei viert men “Santo Cristo de la Banda Verde” waarbij het heilige beeld geplaatst wordt op een “trono” en door de straten van het dorp wordt gedragen onder begeleiding van muziek en vuurwerk (!) Ook zijn er optredens op het plein tot diep in de nacht en er is kermis voor de kinderen.

jaarlijkse Romeria Almáchar

de Romeria

Het belangrijke dorpsfeest “Romeria de San Isidro” wordt half mei groots en meeslepend gevierd in de dan droge bedding van de Rio Almáchar naast het dorp. Echt Andalusisch met paarden, huifkarren vol eten plus drinken en de dames van het dorp in de traditionele flamenco jurken. Met dans, muziek, zingen, lekker eten en misschien wel het belangrijkste: een sfeer om nooit te vergeten. Het feest duurt 3 dagen en 2 nachten.

Het Festival de Verano, het Zomerfestival wordt het laatste weekend van juli gevierd met sport, dansen, straatoptredens en culinaire activiteiten.

De “Fiesta de Ajoblanco” is de grootste fiësta van het dorp en wordt de eerste zaterdag van september gevierd. Dit streekgerecht, de ajoblanco, is een koude soep die bereid wordt met amandelen, knoflook en witte druiven. Deze kunt u dan op verschillende plekken in het dorp proeven samen met andere gastronomische specialiteiten. Het meestal vrij rustige Almáchar is op die dag het kloppend hart van de streek.

Op enkele van deze feesten zult u de plaatselijke Panda de Verdiales zien spelen. Zij spelen de Verdiales, een muzieksoort met zowel Arabische als Keltische invloeden.

vakantie & toerisme in Almáchar

Bar Lopez Almachar

tapabar Lopez in Almachar

Toerisme is er op beperkte schaal, u merkt dat onder meer aan de kleinere winkeltjes die vaak geen reclameborden voeren. Iedereen weet toch waar ze zijn! In het dorp vindt u enkele vakantiewoningen. In de heuvels tussen de dorpen El Borge en Almáchar liggen meerdere vakantiehuizen met zwembad. Het dorp heeft zijn karakter volledig behouden. De bewoners zijn vriendelijk en gastvrij. Voor wat betreft de prijzen voor horecabezoek en boodschappen zult u verrast zijn. Probeer de verse vis eens bij Bar Lopez, of een Andalusische linzensoep op het terras van Bar Miguel, of anders de Calamares Plancha of Iberisch varken in Restaurante Redondos, wat vaak genoemd wordt als beste restaurant van Almachar. Het leven is hier ronduit goedkoop te noemen en dat zult u merken. Bezoekers zijn altijd welkom en men neemt de tijd om uitleg te geven ook wanneer u geen Spaans spreekt. Het dorp Almachar beschikt over een ruim openbaar zwembad dat de zomermaanden geopend is. Uitgestrekte stranden liggen op nog geen half uur rijden. Er is op beperkte schaal dagelijks openbaar vervoer naar Malaga en Velez-Malaga. La Axarquia biedt meerdere authentieke dorpen en stadjes. Door de bergen die de streek omsluiten heerst er een microklimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 20 graden, de zon schijnt er 2960 uur per jaar.

economie van het dorp

slagerswinkel in Almachar

de slagerswinkel

De bewoners houden zich voornamelijk bezig met de teelt van mango’s, avocado’s, amandelen, vijgen en druiven. Van de druiven(moscatel) wordt halfdroge en zoete Malagawijn gemaakt en sinds enkele jaren ook de Montefaco een droge witte wijn. Het grootste gedeelte van de druivenoogst wordt aan het eind van de zomer rondom het dorp op de heuvels te drogen gelegd. Als rozijnen (pasas) vinden ze in het najaar hun weg door heel Spanje. Op het parkeerplaatsje bij de ingang van het dorp staan 2 coöperatieve gebouwen waar de rozijnen opgeslagen en verpakt worden. Het afknippen van de losse rozijnen is zeer arbeidsintensief en gebeurt nog geheel handmatig. Van half augustus tot eind september zult u hele families jong en oud hiermee bezig zien. Het geluid van de kniptangetjes komt uit elk huis. Het gebied rondom El Borge en Almáchar is landelijk gezien het centrum van de rozijnenproductie. De rozijnen komen in de Spaanse winkels als “Pasas de Malaga”. De in Nederland bekende ijssmaak “Malaga” met rozijnen vindt hierin zijn oorsprong. In het dorp bevindt zich dan ook het “rozijnenmuseum”.

©Wim Meijer
Echt Andalusië

Kijk hier naar 39 vakantiehuizen in en rondom Almáchar

Almachar - huis in straatje

Almachar – Echt Andalusie: het witte dorp 35 km van Malaga en een half uurtje van zee.