El Borge, dorp in de Axarquia

 

El Borge heeft een kleine 1000 inwoners en is een authentiek Andalusisch wit dorp waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en waar toeristen niet tot het vaste straatbeeld behoren.

 

Hoewel het dorp in de vierde eeuw voor Christus gesticht werd door de Phoeniciers ademt het de sfeer van de latere Moorse overheersing. Eén van de twee torens van de dorpskerk is dan ook uitgevoerd in de typische Mudejar-bouwstijl. El Borge ligt 230 meter boven zeeniveau in de Axarquia, een streek die direct ten oosten van Malaga ligt.

 

El Borge is een klein maar levendig dorp met open, aardige en behulpzame bewoners, die moeite zullen doen u te begrijpen ook al spreekt u geen Spaans. Er is een school, een muziekvereniging, een flamenco-schooltje en een Pena de Verdiales waar de kinderen les krijgen in de traditionele muziek en danssoort van de streek, de Verdiales. U vindt er wat supermarktjes, een bakker en slager, een viswinkel, een vogelparkje en een ruim gemeentelijk zwembad met een bewaakt peuterbad. Bij het fraaie zwembad van El Borge, dat van ca. half juni tot begin september geopend is, ligt een een grasveld met palmbomen en het typisch Spaans familie-restaurant van Pepe en Maria, waar streekgerechten worden bereid. Voor onze gasten liggen er wandeltochten klaar die door en rondom het dorp gaan.

 

De streek La Axarquia wordt omgeven door bergen die in de winter het gebied afschermen tegen de koude wind vanuit de hoogvlakte van centraal Spanje. Hierdoor heeft de streek een weldadig micro-klimaat waarin zelfs tropische vruchten zoals mango's en avocado's goed gedijen. Al in januari bloessemen de amandelbomen volop. In de zomer verhindert deze bergketen ook dat de hete lucht uit het Zuid Spaanse binnenland de streek ongehinderd kan binnenstromen.

El Borge - op weg naar het feestterrein

El Borge - door de droge rivier op weg naar het feestterrein

 

 

Een van oudsher belangrijke inkomstenbron vormt de druiventeelt (moscatel) waarvan een wijn, maar bovenal heerlijke rozijnen gemaakt worden. De druiven worden aan het eind van de zomer op de heuvels rondom het dorp te drogen gelegd. Dit kleine dorp is  groot in rozijnen landelijk gezien. Ooit mocht het haar belasting in rozijnen afdragen.

 

Een dag per jaar, de 3e zondag in september, is El Borge het middelpunt van de streek. Op Dia de la Pasa (dag van de rozijn) wordt de nieuwe oogst met een groots feest gepresenteerd en geprobeerd. Er zijn in de loop van het jaar vele feesten in El Borge die vaak de hele nacht duren.
Aan de hoeveelheid tropische fruitbomen op de heuvels tussen El Borge en het op 1,5 kilometer liggende buurdorp Almáchar ziet u dat er al veel wijnboeren overgegaan zijn op de teelt van avocado's en mango's. De kwaliteit en smaak van deze vruchten is beter dan de Zuid-Amerikaanse import die men in de meeste noord Europese supermarkten vindt.

De bandiet van El Borge

 

De bekende bandiet Luis Munoz Garcia, beter bekend als El Bizco de El Borge (de Schele) werd hier in de 19e eeuw geboren, in het dorp bevindt zich ter ere van hem een klein museum Posada del Bandolero met een schaduwterras en een leuk restaurant.

 

Behalve het echt Andalusische familie-restaurant van Pepe en Maria bij het zwembad is Tapabar Paco een aanrader, hier kunt u ook eten. Op het dorpsplein zit de bar van Gema, met terras, tapas, schepijs. Alle horeca in het dorp heeft gratis WIFI voor de gasten. Op het dorpspleintje zit verder ook nog een pub. Op de dinsdagmorgen is er een kleine markt in El Borge.

 

Met een half uur rijden loopt u op het strand, binnen 3 kwartier winkelt u in Malaga en binnen twee uur loopt u in Granada of Ronda. Het dorp is een prima thuisbasis gedurende uw ontdekkingstochten door de provincie Andalusië in zuid Spanje.

 

klik HIER om onze vakantiehuizen in en rondom dit dorp El Borge te bekijken.

 

El Borge kudde geiten

El Borge, soms een auto of een paard, af en toe een kudde geiten.