Andalusie | Andalucia

Andalusie | Andalucia | harde stemmen, zachte harten

Echt Andalusie

Echt Andalusië

Andalusië is de meest zuidelijke regio van Spanje en is verdeeld in 8 provincies. Deze provincies dragen de namen van hun hoofdsteden. Het is ruim twee keer zo groot als Nederland en heeft een kleine 9 miljoen inwoners. Andalusië wordt ook vaak het echte Spanje genoemd omdat de wortels van de Spaanse cultuur hier het duidelijkst aanwezig zijn:
De passionele flamenco muziek, de soms dagen en nachtenlang durende fiëstas, het stierenvechten, het diner 's middags en de siësta daarna zijn belangrijke kenmerken hiervan. Vooral voor de middagmaaltijd, de belangrijkste maaltijd van de dag, wordt altijd ruim de tijd genomen. Mensen die al etend op straat lopen zijn dan ook meestal toeristen.

het Alhambra is een must

het Alhambra is een must

Nadat er 25.000 jaar geleden de eerste rotstekeningen werden gemaakt spoelden flink wat invloeden over Andalusië, om er een paar te noemen: Visigotische en Vandaalse, Phoenisische en Romeinse, Carthageense en Joodse.
De invloed die de Moorse overheersing achterliet is vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar wanneer men de Andalusische steden bezoekt, maar ook in de dorpen herinnert veel aan de tijd dat Andalusië nog Al-Andalus heette.

de vele gezichten van Andalusie

ontdekkingstocht door het binnenland van Andalusie

ontdekkingstocht door het binnenland

Het landschap, de natuur en het klimaat van de provincie hebben vele gezichten, zo vindt u in niet in de Pyreneeën maar in de Sierra Nevada de hoogste berg van Spanje, de Mulhacen (3482 mtr), waarvan de top een groot deel van het jaar besneeuwd is, maar ook de zinderend hete laagvlakte (de braadpan) waarin Sevilla ligt. De droogste plek van Europa vindt u in Cabo de Gata bij Almeria, een prachtig woestijngebied dat tot aan Tabernas reikt, u waant zich in Arizona of New Mexico, maar u vindt in Andalusië ook één van de regen rijkste gebieden van Spanje namelijk de Sierra de Grazalema. Er zijn de rustige stranden en badplaatsen in de vruchtbare streek La Axarquia en aan de Costa de la Luz, maar ook de drukke toeristenstranden, vele golfbanen en urbanisaties met vakantiewoningen tussen Torremolinos en Gibraltar.

iets over flamenco en duende

pleintje, begin van de avond

pleintje, begin van de avond

In de flamenco zijn Indiase, Joodse, Turkse, Arabische, Noord-Afrikaanse en Spaanse invloeden terug te vinden. Dit is op zich ook goed te begrijpen, omdat het muziek betreft die door zigeuners ontwikkeld is voordat deze uiteindelijk in de Spaanse cultuur wortel geschoten heeft. De jeugd danst tegenwoordig op de flamenco nuevo, waarbij invloeden uit de jazz en rap worden verwerkt. Maar ook in de traditionele flamenco wordt volop samengewerkt tussen muzikanten uit verschillende generaties.

Duende is een onvertaalbaar en mystiek Andalusisch begrip, een door goden gegeven moment waarin alles op zijn plaats ligt en er heel even een voelbare band ontstaat tussen de uitvoerenden onderling en het publiek. Het ontstaan van zo’n moment is niet afhankelijk van beroepsmensen. U zou er zo maar onverwacht getuige van kunnen zijn wanneer er iemand in een dorpskroeg in een bui van weemoed, leed of liefde in gezang uitbarst en door bargenoten zingend wordt beantwoord. Misschien komt de term kippevel-moment wel het dichtst bij. Over het begrip "duende" en de betekenis hiervan zijn boekenkasten volgeschreven.
Via het blog op onze site blijft u op de hoogte van optredens, zodat u tijdens uw verblijf eens een echt flamenco optreden kunt meemaken i.p.v. iets dat speciaal voor toeristen in elkaar wordt gezet.

de belangrijke steden van Andalusie

De Andalusische steden met elk hun eigen bezienswaardigheden,sfeer, gastronomie en culturele agenda zijn stuk voor stuk het bezoeken waard. Vanuit uw vakantiehuis loont het zeker de moeite om een culinair- of cultuurreis(je) naar één of enkele van deze steden te ondernemen.

Sevilla

Sevilla

Sevilla

De hoofdstad van Andalusië is Sevilla, het heeft een mooi Alcazar met bijbehorende indrukwekkende tuinen midden in het centrum. De markante Torre del Oro en de Giralda zijn prominent aanwezig. De Guadalquivir doorsnijdt de stad en stroomt bij het grootste natuurgebied van Europa namelijk Doñana de zee in. In de wijk Triana stond de wieg van veel flamencoartiesten. Bezoek deze stad liever niet in juli en augustus, vanwege de grote hitte in deze laagvlakte is het dan laagseizoen.

Cadiz

Cadiz

Cadiz

Het oogverblindend witte Cadiz met haar mysterieuze steegjes, straatjes en uitzichttorentjes. Hier kunt u de lekkerste vis tapas eten of geniet u van de culinaire hoogstandjes met schaal- en schelpdieren uit de ondiepe baaien rondom de stad. De dagelijkse vismarkt is één van de culinaire bezienswaardigheden. Het historisch centrum ligt op een landtong die de Atlantische Oceaan insteekt. Het is volgens velen de oudste stad van Spanje.

 

Ronda en Cordoba

Cordoba de Mezquita

Cordoba de Mezquita

Ronda het stadje dat door een kloof in tweeën gedeeld wordt. De brug over deze kloof werd wereldberoemd en het stadje was decor voor menige speelfilm.
De betoverende Mezquita, de grote moskee van Cordoba waarin meer dan 850 pilaren met rood witte bogen staan. Voor 1523 waren er dat 400 meer. Deze pilaren werden verwijderd om midden in de moskee een kerk te kunnen bouwen. Toen de bouw klaar was kreeg Karel de Vijfde er spijt van dat hij er toestemming voor gegeven had. Maar de betovering is er niet minder door en het bouwwerk is er nog specialer door geworden.

 

Granada

Granada

Granada

Granada is onvergetelijk met haar dramatische ligging, de besneeuwde Sierra Nevada op de achtergrond en het wereldberoemde paleis Alhambra dat over de stad uitkijkt. Het Alhambra is werelderfgoed en wordt omschreven met termen als: sensationeel, briljant, sensueel en wereldwonder. Het is absoluut een bezoek waard. U dient wel ruim vooraf via het web een kaartje te bespreken. Er wordt een daglimiet aan het bezoekersaantal gesteld. Let op dat de kaarten afgehaald moeten worden met de zelfde creditcard als waarmee ze besteld zijn. In veel gevallen kunt u de toegangsbewijzen ook bij gewone geldautomaten uitprinten. Lees hun PDF met instructies goed! [fotos van het Alhambra]
Ten zuiden van Granada zie je auto's met surfplanken, maar ook auto's met ski-uitrusting op dezelfde snelweg rijden, maar dan wel in tegengestelde richting.

Malaga

Winkelen in Malaga Larios winkelstraat

Winkelen in Malaga Larios winkelstraat

Malaga is een relaxte stad met een mooi centrum dat grotendeels voetgangersgebied is, er is voldoende goedkope parkeergelegenheid. De hoger gelegen burcht de Gibralfaro is prominent aanwezig. Het Picassomuseum en Museum Carmen-Thyssen zijn een must. Het centrum biedt veel speciale winkels en bezoek zeker ook de nieuwe uitgaansbuurt Muelle Uno rondom de haven met trendy winkels en veel horeca. Behalve Malaga’s sterren-restaurant is er sinds kort ook een Centre Pompidou gevestigd. De Nederlandse pers besteedt steeds meer aandacht aan Malaga en de Lonely Planet reisgids trouwens ook. Bezoek ook de in orginele staat teruggebrachte markt, waar de viskramen het beste uit 2 oceanen verkopen. (de Middellands Zee en de Atlantische Oceaan). In de Mercado Merced zitten sinds kort culinaire eetstalletjes. In de Arena van Malaga zit een restaurant. Aan de oostzijde van Malaga in de visserswijken El Palo en Pedragalejo vind je veel strandrestaurants de zogenaamde chiringuitos die een grote sortering aan dagverse vis op ongedwongen wijze serveren. In augustus wordt er een week lang gefeest tijdens de grote "feria de Málaga" met vuurwerk, dans, eten en drinken, traditionele Andalusische kleding en natuurlijk..... paarden.

steden en landschappen in het binnenland van Andalusie

De Torcal de Antequera is een bizar bergachtig gebied niet ver van de kust dat u prima met een dagtrip kunt bezoeken. Net als op veel andere plekken in Andalusie zijn hier wandelingen uitgezet, zowel gemakkelijke als uitgebreide. Sinds kort is de Caminto del Rey weer geopend, een spectaculaire wandelroute op een pad dat halverwege een steile rotswand hangt. "Fuente de las Piedras" is de enige plek in Europa waar flamingo's broeden. Er is daar een bezoekerscentrum waar vandaan u deze vogels kunt zien.

Ook steden verder het binnenland in zoals Jaen, Ubeda en Baena hebben veel charme door hun eeuwenoude stadscentra, markante pleinen en het Andalusische leven.

Kom en geniet van het boeiende en temperamentvolle Echte Andalusië.

Wim Meijer©
EchtAndalusie

HIER vindt u de 43 vakantiehuizen die wij voor u selecteerden.