Lees meer over de streek La Axarquía

Waar ligt de Axarquía?

La Axarquía ligt in Andalusie tussen de provincie Malaga en de provincie Granada in, direct ten oosten van de stad Malaga. Deze heuvelachtige streek heeft de vorm van een Spaanse ham en heeft een kustlijn van 50 km en reikt 35 km landinwaarts. Zuidelijk wordt de streek begrensd door het rustige gedeelte van de Costa del Sol. Er zijn uitgestrekte zandstranden en ook door rotsen omgeven baaien.

Axarquia is een woord uit het Arabisch

Salares

Salares

De naam Axarquía komt uit het Arabisch (al-Sharq) en het staat voor Land in het Oosten. Dit in tegenstelling tot Algarve, dat Land in het Westen betekent. Tekenen van de Moorse overheersing zijn in veel dorpen en steden nog steeds terug te vinden. In de dorpen Archez en Salares staan nog eeuwenoude minaretten. In veel dorpen kunt u bouwwerken in de typisch Moorse Mudejar-bouwstijl herkennen, zoals onder andere bij een van de twee torens van de kerk in El Borge.

De populaire muziek van de Axarquía, de Verdiales heeft Keltische en ook Arabische roots.

Cutar

Cutar

In Comares, het hoogst gelegen dorp van de streek, kunt u een wandelroute volgen die de Moorse wortels van dat dorp laat zien. In veel dorpen vindt u eeuwenoude waterputten en bronnen. Meer in het binnenland van de Axarquia, liggen ook enkele thermale baden die van mogelijk Moorse oorsprong zijn. Het dorp Cutar kent het grote jaarlijkse Monfi-feest waarbij het halve dorp zich als Arabier uitdost.

 

Druiven, wijn en feesten in de witte dorpen

In de Axarquía liggen vele kleine, witte dorpjes de zogenaamde pueblos blancos, die prachtig gelegen zijn tussen en op de met wijnranken beplante heuvels. Feesten maken een belangrijk bestanddeel uit van het leven in zuid Spanje. Er wordt altijd wel ergens iets gevierd. Ieder dorp heeft zijn eigen feestdag, die vaak uitgebreid en tot diep in de nacht wordt gevierd. El Borge heeft meerdere lokale feestdagen. Dia de la Pasa, op de derde zondag van september, wordt door duizenden bezocht. Tijdens dit feest wordt gevierd dat de rozijnen, die hier niet gezwaveld worden, zijn geoogst. Er zijn optredens van muziekgroepen, waaronder de zogenaamde Panda de Verdiales en veel kraampjes waar u gratis, of voor een klein prijsje, de heerlijke producten uit de streek kunt proberen.

Probeer de witte half droge of de zoete rode wijn eens, die beide van de moscatel-druif worden gemaakt. Reserveer uw vakantiehuis tijdig wanneer u deze feestdag met de dorpelingen mee wilt vieren! Minder bekend is het feest van de heilige Gabriel, de beschermheilige van het dorp El Borge. Dit feest wordt 2e paasdag gevierd met processies en optredens van traditionele- en popbands. Het duurt tot diep in de nacht. Als u in El Borge uw vakantie doorbrengt loont het zeker de moeite te vragen welke feesten er op dat moment in de streek worden georganiseerd. De bevolking van de Axarquía leeft voornamelijk van de landbouw. Met name de druiventeelt, die de rozijnen en de typische zoete Malaga-wijn voortbrengen, zit na een flinke terugval de laatste tien jaar weer behoorlijk in de lift. Verwaarloosde wijnakkers die, vanwege de crisis, opnieuw gecultiveerd zijn, hebben er mede voor gezorgd dat deze eeuwenoude en kleinschalige traditie met muilezels en lokale coöperaties blijft bestaan. De Axarquia is tenslotte het "thuisland" van de moscateldruif.

Landschap

Sommigen vergelijken het heuvelrijke landschap met dat van Toscane, ook een wijnstreek. De Axarquia is iets ruiger en droger. Ook zijn de hoogteverschillen er groter waardoor u kunt genieten van indrukwekkende vergezichten. Wanneer u ziet hoe de wijngaarden, met hun korte dikke wijnstokken, zijn gelegen zult u bewondering krijgen voor de wijnboeren. Vaak moeten ze langs smalle steile paden met hun muilezel om hun landjes te bereiken. Landbouwvoertuigen ziet u hier bijna niet, muilezels zijn in dit landschap het uitgelezen transportmidel.

Axarquia bij Periana

Gastronomie

ajoblanco

ajoblanco

De keuken van de Axarquía is eenvoudig en smakelijk. Men eet, behalve veel vis, ook vlees: gegrild (a la parilla), op de plaat (a la plancha) of als stoofschotel (estofado). Lekkere bijgerechten zijn salades, gefrituurde aubergines of gefrituurde puntpaprika's. Sinds kort wordt er ook een fruitige droge witte wijn gemaakt van de moscateldruif, probeert u de Montefaco eens. Wanneer uw vakantie in de winter valt, kunt u het geluk hebben wildzwijn uit de streek (jabalin) op de menukaart aan te treffen. De ambachtelijke cooperatieve perserijen produceren een top olijfolie met een uniek lage zuurgraad (0,15-0,30%), die ook naar Italie geëxporteerd wordt. Deze heerlijke zachte olie wordt daar onder meer gebruikt om bij te mengen en zo olie met een te hoge zuurgraad binnen de wettelijke norm te duwen.  Tijdens warme dagen hebben enkele restaurants behalve gazpacho ook ajoblanco op de kaart staan, een koude soep die bereid wordt met amandelen, knoflook en witte druiven. In het dorp Almáchar wordt zelfs jaarlijks een festival ter ere van deze soep gehouden.

 

Klimaat van de Axarquia

Door het uitzonderlijke milde micro-klimaat neemt deze streek een bijzondere plaats in binnen Europa. Het klimaat is het mildste van heel Europa en nergens vindt u meer zonuren per jaar. De bergen die de Axarquia omsluiten houden namelijk de koude noordenwind uit de Spaanse hoogvlakte tegen. Ook zorgen ze er 's winters voor dat de warme zuidenwind uit Afrika blijft hangen. Hierdoor kan de temperatuur in de winter tot rond de 20 graden in de schaduw oplopen. Het aantal mensen dat liever in de dorpen van deze streek komt overwinteren neemt dan ook behoorlijk toe. De amandelbomen bloesemen nergens eerder dan in de Axarquia. Vaak levert dit rond de jaarwisseling al kleurrijke vergezichten op. De streek trekt ook steeds meer wandelaars, die platgetreden paden willen ontwijken. Voor wandelaars die gebruik maken van onze vakantiehuizen zijn er tientallen wandelingen beschreven, vraag er om, wij helpen u graag op pad.

Het stuwmeer, avocado’s, mango's en andere tropische vruchten

De kust bij Nerja

De kust bij Nerja

Alle Europese avocado's zijn van Andalusische oorsprong en maar liefst tachtig procent hiervan komt uit La Axarquia. Als u van El Borge, Almachar, Benamargosa of Algarobo naar de kust rijdt zal het u opvallen langs hoeveel avocado-boomgaarden u rijdt. In de keuken van de Axarquía wordt de vrucht vooral in salades verwerkt. Ook wordt er een drank van avocado's gemaakt, de zogenaamde baticate. De laaste decennia heeft men zich toegelegd op het telen van nog meer exotische vruchten zoals mango's, kiwi's en chirimoya's. Vooral de mangoteelt is het laatste decennium in opkomst.  Met de lychee, een vrucht die in Azie en Afrika goed gedijt, worden momenteel proeven gedaan. Het drink- en irrigatiewater, voor met name de avocado's en mango's komt uit het grote stuwmeer (Spaans: embalse of pantano) van Viñuela dat centraal in de Axarquia ligt. In de streek lijken droge en natte periodes van 5 jaar elkaar af te wisselen. Op dit moment zitten we midden in een droge periode en laat het waterniveau zwaar te wensen over. De stad Málaga doet zomers regelmatig een beroep op het water uit dit stuwmeer.

Toerisme, badplaatsen en stranden in la Axarquia

rustige strandjes

rustige strandjes

Dankzij het milde klimaat leeft hier de grootste populatie kameleons binnen Europa. Ze zitten meestal in olijfbomen, met een beetje geluk kunt u deze mooie dieren zien wanneer ze veel te langzaam de weg oversteken.

 De Axarquía is stukken minder toeristisch dan het gebied tussen Malaga en Gibraltar. De streek werd in de zestiger-jaren door een bekende Nederlandse TV-reisdeskundige Dr. L. Van Egeraat zelfs omschreven als  "nog niet in kaart gebracht en daarom beter te mijden."
Aan de kust zijn er op beperkte schaal appartementencomplexen en urbanisaties met vakantiewoningen gebouwd, maar hier is, als positief bijverschijnsel van de crisis, voorlopig een eind aan gekomen.

Velez Malaga 15 km van El Borge

Velez Malaga 15 km van El Borge

De badplaatsen langs de kust van de Axarquía: Torre del Mar, Rincon de la Victoria, Torrox, Maro en Nerja, zijn een stuk rustiger dan het bekendere Marbella en Torremolinos aan de westzijde van Malaga. De sfeer is er ontspannen en staat ver af van de "kijk-mij-nou-cultuur", die men in veel badplaatsen ziet. De stranden, de kust en de azuurblauwe zee zijn prachtig. Zelfs in het hoogseizoen is er volop ruimte.

Klik hier om onze authentieke vakantiehuizen in deze streek te bekijken.