wandelen in Andalusië

wandelen – wandelvakantie in Andalusië – zuid Spanje

wandelen in Andalusie – zuid Spanje

wandelvakantie Spanje, prachtige vergezichten

wandelvakantie Spanje – prachtige vergezichten

Wandelen in Andalusië in zuid Spanje is zowel in de zomer als ook in de winter heerlijk. Houd bij het plannen van uw wandelvakantie rekening met de hoogte van de streek die u wilt gaan ontdekken. Zeker de Sierra Nevada maar ook delen van de Alpujarras kunnen ‘s winters besneeuwd zijn door de hoogte waarop de dorpen en dus ook de wandelroutes liggen. Het hele jaar door heerst er normaal gesproken een zeer lage luchtvochtigheid van soms slechts 30% wat voor een strak blauwe hemel zorgt en garant staat voor haarscherpe en indrukwekkende vergezichten.
Hoogzomer is het aan te bevelen de wandeltocht ’s morgens vroeg te beginnen, zodat je op het heetst van de dag, gedoucht en wel in de schaduw, van een maaltijd met de heerlijke streekproducten kan genieten. In Spanje eet men de belangrijkste maaltijd van de dag ‘s middags vanaf 2 uur en men neemt er terecht uitgebreid de tijd voor.

 Hoogzomers wandelen we vroeg zoals hier langs eeuwenoude olijfbomen

Hoogzomer wandelen we vroeg zoals hier langs eeuwenoude olijfbomen

wandelvakantie in de streek La Axarquia

wandelroute van Almachar naar Benamargosa

wandelroute van Almachar naar Benamargosa

Deze heuvelachtige streek met een kustlengte van 50 kilometer ligt ten oosten van de stad Malaga en is nog niet door toeristen overlopen.In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de Nederlandse toerist door de toen zeer bekende TV-reisdeskundige Dr. L. van Egeraath gewaarschuwd: het was beter de streek in zuid Spanje te mijden omdat deze nog niet in kaart gebracht was.

La Axarquia heeft een agrarisch karakter. De belangrijkste gewassen die verbouwd worden zijn druiven, mango’s, avocado’s, olijven, chiremoya’s en mispels.

Het is goed mogelijk dat u tijdens een uw wandelingen wilde groene asperges tegenkomt, u bent vrij om deze te plukken en in uw vakantieverblijf klaar te maken.

wandelroutes in de heuvels of in de bergen?

verrassende ontmoetingen onder het wandelen

paard in de rivier

Aan de heuvelige westkant van deze streek ligt het mooie met pijnbomen begroeide Parque Natural Montes de Málaga met de hoogste top de Santopitar 1019 meter.

De oostzijde is bergachtiger en heeft als hoogste piek de “La Maroma” met 2068 meter. Hier vindt u het Parque Natural de las Sierras Almijara, Tejada y Alhama een bekend wandelgebied. Deze 2 natuurparken liggen 3 kwartier rijden van elkaar.

In dit natuurpark dat u vanuit uw vakantiehuis al in de verte kunt zien liggen vindt u ook de prachtige wandeling EL SALTILLO. met daarin opgenomen een hangbrug van 55 meter.

El Sotillo in Canillas de Aceituno

wandelroute El Saltillo

KLIK HIER voor meer info en foto’s over de El Saltillo-wandeling


witte dorpen wandelingen

wijnboerendorp Cutar

wijnboerendorp Cutar

De vele sfeervolle witte dorpjes zoals Comares, Benamargosa, Almachar, Moclinejo en El Borge hebben de laatste jaren wandelroutes bewegwijzerd. Het plaatselijke gemeentehuis (Ayuntamiento) dient vaak als toeristenbureau waar u op vriendelijke wijze ontvangen wordt en van de beschikbare wandelroutes wordt voorzien. Voor gasten van onze vakantiehuizen hebben wij wandelingen voorzien van GPS coördinaten beschikbaar.

Wandelen langs en door de witte dorpen van Andalusie, Spanje

Wandelen langs en door de witte dorpen van Andalusie, Spanje


Bewegwijzerde wandelroutes in Andalusie, Spanje

Bewegwijzerde wandelroutes in Andalusie, Spanje

w

Wandeling door het water

De Rio Chillar is breed bij de monding. Gaandeweg wandelt u landinwaarts door een steeds smallere kloof door heerlijk koel water. Voor gasten hebben wij hier informatie over. U dient wel op de hoogte te zijn van het weerbericht want bij hevige regenval kan het water snel stijgen.

Wandeling door de Rio Chillar - Andalusie

Wandeling door de Rio Chillar – Andalusie

Caminito del Rey

caminito-del-ReyCaminito del Rey (het paadje van de koning) is een spectaculair aangelegd wandelpad dat u hoog boven de rivier dwars door de kloof El Chorro voert. U dient hier ruim van te voren kaartjes voor te bestellen. Wandelen kan met en zonder gids. Indien u pech heeft, loont het om bij bij LastMinutes te kijken (UltimoMinuto).

U kunt uw toegangsbewijzen voor Caminito del Rey hier bestellen/reserveren.

Sommige eigenaren kopen voor hun gasten enkele kaartjes op voorhand waar u voor in aanmerking komt wanneer u een huisje gaat huren.
Kijk HIER naar de data.

goedkope wandelvakantie

Door een ruim aanbod van huisjes zult u buiten het hoogseizoen voor interessante prijzen kunnen reserveren, wanneer u langer dan 2 weken blijft valt er vaak nog over extra korting te onderhandelen.
De autoverhuurbedrijven in Spanje hebben de grootte van hun vloot aangepast aan het hoogseizoen zodat u in het laagseizoen meer aan verzekering kwijt bent dan aan autohuur. Ook de luchtvaartmaatschappijen stunten vaak met hun tarieven in het buitenseizoen, zolang daar geen schoolvakanties in vallen. Wanneer u zich inschrijft voor hun nieuwsbrief blijft u hiervan op de hoogte.

flora en fauna

Andalusie - floraDe heuvels net achter de kust zijn begroeid met de karakteristieke lage wijnstokken van de Moscateldruif, avocadobomen en veel mangobomen, waar in september en oktober de heerlijke mango’s als grote kerstballen aan doorbuigende takken hangen. Twintig kilometer verder landinwaarts wandelt u langs eeuwenoude olijfbomen. De amandelbomen bloeien in dit deel van Spanje al in januari. In april zijn de eerste vruchten rijp namelijk de mispels. De avocado’s zijn de laatste vruchten die rijp zijn, deze worden geplukt van oktober tot februari. In Andalusië bloeit en rijpt de natuur eigenlijk het hele jaar door.

Cactussen komt u in alle variëteiten tegen en ze hebben de meest exotische bloemen wanneer ze onverwacht besluiten te gaan bloeien.

KameleonOp uw wandelingen ziet u behalve veel vogels, waaronder roofvogels ook wezels, wilde katten, berggeiten en, wie weet, een everzwijn. Af en toe komt u een kameleon tegen, die uniek voor Europa, in deze streek nestelen. Wanneer u er één ziet heeft u voldoende tijd om het beestje te fotograferen want ze bewegen in slow motion. Maar wacht u ook niet te lang want anders heeft het beest de kleur en tekening van de omgeving aangenomen en lijkt er op uw foto niets zichtbaar ;-)

Selecteer hier uw vakantiehuis.

Wij wensen u een fijne wandelvakantie!

©Wim Meijer
Echt Andalusië

wandelroute langs de vervallen houtzagerij

wandelroute langs de vervallen houtzagerij

brug over de Rio Cueva bij Salto del Negro

brug over de Rio Cueva bij Salto del Negro

de hond wandelt liever niet

de hond wandelt liever niet

siesta - poes slaapt op hond langs de weg

de kat ook niet