El Borge – Feesten en Tradities

El Borge kent vele feesten en tradities, hier leest u enkele belangrijke fiëstas uit de lange lijst van feestdagen:

Dia de la Pasa meestal 3e zondag in september.
Het grootste dorpsfeest van El Borge is Dia de la Pasa, dag van de rozijn, duizenden Spanjaarden bezoeken het dorpje om op diverse podia optredens te zien van flamencodans, gitaarmuziek tot een uitvoering van de flamenco-school door jonge meisjes, en om gratis paella te proberen, streekproducten te kopen en natuurlijk om de nieuwe oogst rozijnen te testen.

Romeria 15 mei
De bewoners trekken in optocht, met huifkarren vol eten en drinken, veelal te paard maar ook te voet door de rivierbedding naar het feestterrein om daar te dansen en te eten.
Het beeld van San Isodro wordt uit de kerk gehaald, op een kar gezet en gaat mee.

Virgen de la Carmen ca. 3e week juli
Dit is de beschermheilige van alles wat met de zee te maken heeft. Omstreeks de 3e week juli vindt het feest plaats. Vooral in vissersplaatsen gaat dit er spectaculair aan toe. De processie gaat vaak tot over het strand en tussen de badgasten door. Het beeld wordt daarna op een vissersboot geplaatst en parallel aan de kust voortgesleept.

Processie Virgen del Carmen

Processie Virgen del Carmen

 

Semana Santa de week voor Pasen
De week voor Pasen worden er in alle Spaanse dorpen en steden processies gehouden. Op grote schaal in bijvoorbeeld in Velez-Malaga, Malaga en Sevilla, waar de tronos (beelden met draagbaren) soms duizenden kilo's zwaar zijn.
Op kleine schaal in het dorp El Borge, waar de beelden met grote moeite door soms steile straatjes worden gedragen.

San Gabriel paasmaandag
Feest tot in de kleine uurtjes met traditionele- en popmuziek op het dorpsplein ter ere van de beschermheilige van het dorp (San Gabriel)
Verder zijn er nog feesten op wisselende data zoals het zomerfeest, de culturele week, de carnavalsoptocht, noche de candelas (lichtjesnacht) enz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

voor authentieke vakantiehuizen klik hier